Ruská nosná raketa vyniesla na obežnú dráhu päť satelitov zo štyroch krajín

22.07.2012 Celý región

Moskva 22. júla (TASR) - Z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane odštartovala dnes úspešne ruská nosná raketa Sojuz-FG, ktorá vyniesla na obežnú dráhu celkove päť satelitov z Ruska, ako aj Bieloruska, Kanady a Nemecka. Informáciu zverejnila ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

Pôvodne bolo vypustenie satelitov naplánované na prvý polrok 2012, opakovane ho však odložili v neposlednom rade kvôli sporu Kazachstanu a Ruska o využívaní novej oblasti stredoázijskej republiky na dopady použitých častí nosných rakiet a odkladaniu signovania príslušnej dohody. Zelenú dostal štart až po júnovej dohode premiérov oboch krajín, Karima Masimova a Dmitrija Medvedeva.

Ruský satelit Kanopus-B by mal poskytovať telemetrické údaje z obežnej dráhy 510 km nad našou planétu, BKA je jeho bieloruským variantom. Ruský MKA-PN1 bude zhromažďovať údaje, ktoré by meteorológom mali napomáhať v modelovaní oceánskeho prúdenia, súčasne však bude plniť aj nešpecifikované bezpečnostné úlohy. Nemecký TET-1 bude testovať nové kozmické technológie, kým kanadský satelit ADS-1B sa stane súčasťou satelitného systému na identifikáciu a lokalizáciu vesmírnych telies.
 

Vyberte región